top of page

SİVİLCE & AKNE TEDAVİSİ UYGULAMALARI

Sivilce & Akne Tedavisi Uygulamaları

Genel olarak 'sivilce' veya “ergenlik sivilcesi” de denilen akne en sık rastlanan cilt problemidir. Her 100 kişinin 85'inin hayatının bir döneminde ortaya çıkar ve iyileşir. 15'inde ise tedavisi güç bir hal alır. Akne 11-30 yaş arası popülasyonu etkilemekte, estetik açıdan önemli sorunlar yaratmakta, depresyona kadar değişebilen psikolojik bozukluklara neden olabilmektedir.

 

Ergenlik dönemindeki gençlerin neredeyse %40’ı akne sorunları için bir dermatolog yardımına ihtiyaç duyacak kadar ciddi sorunlar yaşamaktadır. Pek çok kişide akne sorunu 10-13 yaşları arasında ortaya çıkar. Genelde 5-10 yıl sürer ve 20’li yaşlarda geçer. Buna rağmen aknenin 30’lu yaşlarda da devam ettiği, hatta ergenlik döneminde akne sorunu yaşamayan kişilerde yetişkinlikte akne problemi yaşandığı da görülmektedir

 

Akne; kıl ve yağ bezi ünitesinin iltihabik bir hastalığıdır. Akneler yağ bezlerinin daha yoğun olarak bulunduğu yüz, boyun, sırt, kolların üstü ve omuzlar gibi bölgelerde daha çok oluşur. Normalde bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır.

Bu tıkaç melanin denilen pigment nedeniyle (kirden değil!) siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur.

 

Ancak tek neden bu değildir.

 

Aknenin oluşmasını sağlayan dört temel etken vardır:

 

Artmış yağ bezi aktivitesi, Artmış foliküler değişiklikler, Bakteriler, İnflamasyon.

 

Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur.Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (inflamasyon) yol açarlar

 

Akne sadece kızarık şişliklerden (papül) oluşmaz, siyah noktalar (açık komedon), beyaz noktalar (kapalı komedon), içi cerahatle dolu küçük şişlikler (püstül) kistler ve içinde sert bir cisim olduğu izlenimini veren nodüller vardır. Nodüller ve kistler iyileşmeleri esnasında bazen yara izi (skar) bırakabilirler.

 

Bu yara izlerinin ortaya çıkmasını engellemek akne tedavisinin önemli amaçlarından biridir, çünkü iz tedavisi akne tedavisinden çok daha zordur. Akne problemi olanların birçoğunun ortak özelliği ciltlerindeki yağ oranının hayli yüksek oluşudur.

 

En sık karşılaşılan türü genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan "akne vulgaris"tir. Ancak iyileşmesi esnasında iz bırakan (akne konglobata), çocuklarda ortaya çıkan (infantil akne), cilde dışarıdan yağlı maddeler uygulamaktan kaynaklanan (pomad aknesi), kortizon vs ürünlerin kullanımı sonucu ortaya çıkabilen (ilaç aknesi) çeşitleri de vardır.

 

Tedavinin en önemli hedeflerinden biri kist ve nodüllerin iz bırakmasını yani skar oluşturmasını engellemektir. Bir diğeri, akneli kişinin akne süresini (bu süre bazen 10 yıldan çok daha uzun olabilir) kısaltmaktır. Üçüncü önemli hedef ise akneden kaynaklanan hoş olmayan görüntü nedeniyle bireylerin kendilerini aile ve arkadaş çevresi gibi sosyal ortamlarda izole edilmiş hissetmelerini engellemek, bu durumun yol açabileceği psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır

 

Akne ister hafif, ister ciddi olsun mutlaka hekiminizin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmelidir.  

Sivilce & Akne Tedavisi Uygulamaları
bottom of page